Wat mag een incassobureau doen?

Een incassobureau is een bedrijf dat zich bezig houdt met het innen van openstaande vorderingen.
Iedereen mag een incassobureau beginnen, hiervoor bestaan geen wettelijke vereisten.
Dit betekend dat iemand die een incassobureau heeft juridisch gezien niet meer mag dan jij en ik. Ze mogen alleen aanmaningen versturen en contact opnemen met de debiteur. De kosten hiervoor mogen ze wel doorberekenen aan de debiteur maar hier zijn wel regels voor.
Een incassobureau mag geen loonbeslag of beslag op de inboedel leggen en ook geen dagvaardingen uitbrengen, dit mogen alleen gerechtsdeurwaarders doen.
Incassobureaus overtreden regelmatig de wettelijke regels om een schrikeffect te veroorzaken waardoor de openstaande factuur toch betaald wordt.

Als er niet wordt betaald en er ook niet gereageerd wordt op een incassobureau dan gaat de vordering over naar de gerechtsdeurwaarder waardoor er nog meer extra incassokosten bovenop het al openstaande bedrag komen.

Natuurlijk is het niet verstandig om een rekening onbetaald te laten maar als er een situatie is waarin het echt niet mogelijk is om het gehele bedrag te betalen probeer dan zo snel mogelijk een haalbare betalingsregeling te treffen.
Zo voorkom je dat het openstaande bedrag wordt opgehoogd met incassokosten.

Kom je er zelf niet uit schakel dan op tijd een budgetcoach in.

Klachten over een incassobureau?

  • Als het incassobureau is aangesloten bij de NVI (de branchevereniging van incassobureaus), kun je de geschillenregeling van de NVI gebruiken om een klacht in te dienen.
  • Als het incassobureau niet is aangesloten bij de NVI, kun je je rechtsbijstandverzekering inschakelen.  Heb je zo’n verzekering niet, dan kun je contact opnemen met de Consumentenbond.
  • Je kunt het probleem ook  voorleggen aan de rechter. Bedenk wel dat een procedure bij de rechter veel geld en vaak veel tijd kost.